Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja joku pitää näkymättömät langat käsissään – Mitä tekee Above-the-Line Liaison tai Cast Liaison?

Kansainvälisen tuotannon saaminen Suomeen on strateginen voitto – mutta sen onnistunut toteutus on sarja pieniä, näkymättömiä voittoja, jotka syntyvät yhteistyöstä, ennakoinnista ja luottamuksesta.

Varsinkin silloin, kun kansainväliset näyttelijät, tuottajat ja muut taiteellisesti vastuulliset tekijät saapuvat maahan jossa eivät ole koskaan ennen kuvanneet, epävarmuus on luonnollista – aikataulut ovat tiukat, kulttuuri vieras ja odotukset korkealla. Koko tuotannon ilmapiiriin vaikuttaa merkittävästi se, että kansainväliset vieraat voivat saapua huolettomina ja kenties jopa innokkaina uuteen tuotantoympäristöön, valmistautua kuvauksiin rauhassa – ja tuntea olonsa turvallisiksi ja ymmärretyiksi koko kuvausjakson ajan.

Tuotannon kokonaisvaltaista onnistumista edesauttaa, jos kansainvälisten vieraiden asioista vastaa joku, jonka tehtävänä on pitää huolta, että kaikki asiat maassa oleskelun aikana sujuvat ongelmitta. Tällöin tuotantopalveluyhtiö ja jokainen työryhmän jäsen saa keskittyä omaan osuuteensa parhaalla mahdollisella tavalla. Toisin sanoen: on tärkeää varmistaa, että kaikki ne asiat, jotka eivät oikeastaan kuulu kenenkään muun tontille, kuuluvat jollekin.

Juuri tätä varten on viime vuosina rakentunut uusi, kansainvälisen tuotantoympäristön tarpeisiin vastaava rooli: Above-the-Line Liaison – tai joissain yhteyksissä Cast Liaison.

Maailmalla vastaavan kaltaisia tehtäviä on nimetty esimerkiksi titteleillä VIP Concierge tai Hospitality Supervisor. Näissä nimityksissä piilee kuitenkin väärinymmärryksen vaara, sillä niistä syntyy helposti kuva palvelutyöstä, jossa kaikki toiveet täytetään hinnalla millä hyvänsä. Todellisuudessa Above-the-Line Liaisonin palkkaaminen on parhaimmillaan yksi tuotannon taloudellisesti järkevimmistä ratkaisuista. Ennakoimalla, koordinoimalla ja rakentamalla luottamusta toimenkuva voi estää viivästyksiä, ehkäistä konflikteja ja parantaa vieraiden kokemusta tavalla, joka heijastuu suoraan tuotannon sujuvuuteen – ja lopulta myös Suomen maakuvaan.

Liaisonin tehtävässä kyse ei ole vain avustamisesta tai yksittäisten toiveiden täyttämisestä, vaan kokonaisuuden hallinnasta, kyvystä neuvotella korkean profiilin toimijoiden kanssa sekä luottamuksen rakentamisesta.

Ei osa tuotantoa. Ei osa AD-osastoa.

Above-the-Line Liaison ei ole automaattisesti osa tuotanto-osastoa sen enempää kuin apulaisohjausosastoakaan. Rooli toimii näiden rinnalla, luoden edellytykset sille, että kaikki voivat keskittyä omaan työhönsä. Kun tämä kokonaisuutta tukeva työ onnistuu, se lähes jää huomaamattomaksi – mutta sen puuttumisen huomaavat ja tuntevat kyllä kaikki. Above-the-Line tason tekijöiden negatiiviset kokemukset käynnistävät helposti kierteen, joka kuormittaa kaikkia osastoja, aiheuttaa ylimääräistä työtä ja ylimääräisiä kustannuksia.

Tavallisesti onnistuneen työn tuloksissa kyse on vieraiden kokonaisvaltaisesta kokemuksesta ja siitä, miten sujuvaa ja miellyttävää heidän työskentelynsä Suomessa on ollut. Kyse ei ole hemmottelusta, rekiajeluista tai kalliista illallisista vaan toimivasta kommunikaatiosta ja sujuvasta asioiden kulusta. Onnistunut toteutus ei ainoastaan tue tuotantoa, vaan jättää vieraisiin myönteisen ja pitkäkestoisen muistijäljen, joka voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, haluavatko he palata Suomeen uudelleen – tai suosittelevatko he maata kollegoilleen.

Koneisto, joka toimii vain yhteistyöllä

Vaikka vastuu Above-the-Line Liaisonin roolissa on usein henkilökohtainen ja suora, onnistuminen ei ole koskaan yksittäisen henkilön ansiota. Se rakentuu aina läheiselle ja luottamukselliselle yhteistyölle eri osastojen välillä.

Esituotantovaiheessa Above-the-Line tai Cast Liaison tekee tiivistä yhteistyötä tuotanto-osaston ja erityisesti siihen kuuluvan majoitus- ja matkakoordinaattorin kanssa, jotta varsinkin asumisjärjestelyt saadaan varmistettua laadukkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Majoituksiin liittyvissä asioissa korostuu kyky esittää saapuville vieraille tai heidän edustajilleen ajoissa oikeita kysymyksiä, tunnistaa hienovaraisia vihjeitä ja hahmottaa kokonaisuuksia, joita ei aina lausuta ääneen. Lisäksi on myös tärkeää pystyä rakentamaan selkeät, kattavat ja ennen kaikkea laadukkaat yhteenvedot tuleville vieraille kaikesta, mikä heidän tulevaan vierailuunsa liittyy. Asiantuntevasti ja houkuttelevasti koostetut ennakkotietopaketit esimerkiksi juuri majoituksista helpottavat matkaan varautumista ja tuovat henkistä turvaa niin vieraille itselleen, kuin heidän edustajilleen.

Siinä missä yhteistyö tuotanto-osaston kanssa on alusta asti tiivistä ja tärkeää, nousee kuvausten aikana merkittävään rooliin kommunikaatio ja yhteistyö varsinkin apulaisohjausosaston – erityisesti 2nd AD:n ja Base Unit 3rd AD:n – kanssa. Liaison ei osallistu aikataulutukseen, mutta sujuva viestintä auttaa molempia osapuolia onnistumaan omissa tehtävissään. Apulaisohjausosaston työ aikataulujen ja näyttelijöiden kuvauspäiviin liittyvissä asioissa määrittää suuren osan vierailun sujuvuudesta, ja koska Above-the-Line Liaison ei ole mukana jokaisessa kuvauspäivässä, onnistuminen edellyttää jatkuvaa tiedonkulkua ja molemminpuolista ymmärrystä. Yhteistyö mahdollistaa myös sen, että molemmat osapuolet voivat tarvittaessa tukea toisiaan joustavasti, jos haasteita ilmenee.

Kuvausjakson aikana myös puku- ja maskeeraustiimin kanssa tapahtuva matalan kynnyksen kommunikaatio ja tiedonkulku siitä, miten kuvauspäivät alkavat ja päättyvät, mahdollistaa nopean reagoimisen. Sama pätee transportation -osastoon, joka toimii alusta asti läheisessä kontaktissa kansainvälisten vieraiden kanssa. Kaikkien näiden ammattilaisten kyky luoda turvallisuuden tunnetta, aistia erilaisia tunnelmia ja toimia tilanteen mukaan on korvaamatonta.

Edellä mainittujen lisäksi yksi esituotannon ja myös kuvausjakson tärkeimmistä yhteistyösuhteista rakentuu cateringin-osaston kanssa. Siinä missä majoitukseen, myös ruokaan liittyvät ratkaisut ovat merkittävä osa kokonaisuutta ja maakuvaa. Laadukas ja odotuksia vastaava ruoka – oikeaan aikaan ja yksilölliset toiveet huomioiden – on lähes poikkeuksetta keskeinen osa onnistunutta kokemusta ja vastaavasti epäonnistuminen tässä osa-alueessa jättää pitkän, negatiivisen muistijäljen vieraisiin.

Above-the-Line Liaisonin tehtävänä on siis varmistaa, että kaikki nämä osa-alueet muodostavat toimivan ja yhtenäisen kokonaisuuden jossa jokainen osatekijä tukee toistaan – ja jossa lopulta kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Johtajuutta kulisseissa

Above-the-Line Liaison -rooli edellyttää pehmeää johtajuutta – kykyä aistia, olla saatavilla, mutta ei tungetteleva. Se on läsnäoloa taustalla, mutta samalla jatkuvaa tilannetietoisuutta. Ennakointi on tärkeämpää kuin reagointi, ja arkisilta vaikuttavat neuvottelut voivat vaikuttaa ratkaisevasti siihen, säilyykö kuvauspäivän rytmi tai vieraiden luottamus. Työssä korostuu myös kulttuurienvälisen ymmärryksen merkitys – kyky toimia eri toimintatapojen ja viestintäkulttuurien rajapinnoilla, ja olla herkistynyt sekä sanotuille, kuin sanattomillekin viesteille.

Juuri tällainen näkymätön työ voi ratkaista sen, miten Suomi erottuu tuotantomaana – ja halutaanko tänne palata. Onnistunut Above-the-Line Liaison -kokemus rakentaa paitsi tuotannon sisäistä sujuvuutta, myös laajempaa maakuvaa. Se voi lisätä investointihalukkuutta, madaltaa kynnystä yhteistuotantoihin ja tehdä suomalaisesta osaamisesta näkyvää tavalla, jota ei voi mitata pelkästään teknisin tai taloudellisin parametrein.

Kun kaikki toimii, se tuntuu helpolta – älä anna sen hämätä

Onnistunut kokemus on usein huomaamaton. Vieraat viihtyvät, tuotanto etenee, päivät rullaavat. Mutta jokaisen helposti sujuneen tuotannon taustalla on lukematon määrä suunnittelua, viestintää, tilannetajua – ja kaikkien osastojen ammattitaitoa. 

Siksi Above-the-Line Liaisonin toimenkuvaa ei kannata pitää vain myöhäisessä vaiheessa tuotannon oheen ostettavana lisäpalveluna, vaan automaattisena osana laskettavaa tuotantobudjettia. Parhaimmillaan se on huomattavia säästöjä tuova, olennainen osa kansainvälisen tuotannon laatustandardia. Se voi myös olla yksi ratkaisevista tekijöistä, jotka muuttavat yksittäisen projektin pitkäaikaiseksi yhteistyösuhteeksi ja jättävät pysyvän, positiivisen muistijäljen Suomesta tuotantomaana.